Vyhlásili jubilejný 10. ročník súťaže kresleného humoru na tému pivo

21.01.2004 Celý región

Jubilejný 10. ročník medzinárodnej súťaže kresleného humoru na tému pivo pod názvom Zlatý súdok 2004 vyhlásili v týchto dňoch. Uzávierka na zasielanie prác j...
Jubilejný 10. ročník medzinárodnej súťaže kresleného humoru na tému pivo pod názvom Zlatý súdok 2004 vyhlásili v týchto dňoch. Uzávierka na zasielanie prác je 8. marca 2004, kedy by mala zasadnúť porota súťaže.

Tradične na Deň vtákov 1. apríla sa v Prešove uskutoční vernisáž výstavy najlepších prác a vyhlásenie výsledkov spojené s odovzdaním cien najúspešnejším autorom.
Zakladateľ súťaže prešovský karikaturista Fedor Vico očakáva, že jubilejný ročník sa uskutoční vo väčšom štýle najmä preto, že sa medzi organizátorov zaradil po viacročnej prestávke Pivovar Šariš, a. s. , Veľký Šariš. Na jeho pôde Vico celú súťaž zakladal a vtedy pivovar aj vydával humoristicko-satirický časopis Bumerang, ktorý Vico priamo vo fabrike redigoval. Zanikol v roku 1997, no Vicovi sa podarilo súťaž každoročne udržať nielen pri živote, ale aj rozvíjať. Napr. do deviateho ročníka prišlo 518 kresieb, grafík a koláží od 164 autorov z 27 štátov.
V doterajších deviatich ročníkoch sedemkrát za sebou získal Grand Prix autor zo Slovenska, v posledných dvoch ročníkoch patril primát karikaturistom z Talianska, resp. Ukrajiny. Ocenené práce sa stavajú majetkom občianskeho združenia Pivná galéria, ktoré Vico v Prešove založil. Nepodarilo sa mu doteraz nájsť investora na rekonštrukciu priestorov pivárne v bývalej reštaurácii Verchovina, kde by zriadil stálu výstavu. Dnes svetovo ojedinelú kolekciu prác karikaturistov na tému pivo drží vo vlastnom byte. Predstavil ju už na výstavách ako ucelený súbor v Česku, Rumunsku a v Poľsku.
V propozíciách 10. ročníka sa uvádza, že jeden autor môže zaslať najviac päť prác, nie je obmedzený spôsob výtvarného spracovania. Rozmer prác by nemal presahovať formát tzv. A3. Práce treba zaslať na adresu Šarišskej galérie Hlavná 51, Prešov a obálku označiť heslom pivo.

(jj)
 

Vyberte región